Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2015 02:28 - Франк Дювал
Автор: vilish Категория: Музика   
Прочетен: 2786 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Неговите мелодии приличат на прекрасен сън..."

image
Тouch My Soul

Франк Дювал (Frank Duval) - немски композитор, певец, диригент, продуцент, изпълнител на клавирни инструмети, музикален аранжор, поет, както и актьор в киното и театъра, кинопродуцент, художник-график, автор на сюрреалистични компютърни портрети, Дювал дълго търси своето призвание, и намирайки своя собствен път, той се превръща в несъмнен  лидер на германската музикална сцена и влиза в елита на европейската «композиторска работилница».
           Дювал безспорно е един от класиците сред германските композитори, пишещи за киното и телевизията.Особено за филми от жанра «екшън-детектив». В Германя, където го наричат краля на кинокомпозиторите,има поговорка: «Гангстерски филм става хит, само когато музиката към него е написана от  Франк Дювал.»
          Освен всичко, при цялата си популярност, Дювал е един от най-стилните и необичайни музиканти на Европа. Неговото творчество е много самобитно, не прилича на ничие друго. Необичайно се преплитат арт-рок с електроника, а понякога и естрадно-симфоничен оркестър.
                                                            *****
          Франк Дювал е роден в Берлин на 22 ноември 1940 года. Неговите родители са хора на изкуствата, така, че театралната сцена, музиката и светът на киното, още в детството му вълнуват неговото въображение..
В юношеството си Дювал мечтае да стане театрален актьор и професионално изучава актьорско майсторство и хореография. Първи стъпки в артистичното поприще той прави на много ранна възраст  (12-18 години) на сцената на театър Kurfusterdamm.
          Реализирането на музикалните му амбиции се отдава в качеството му на вокалист на възраст 18-24 години в дует със сестра си Мария, музикално надарен човек, изпълнявайки песни на различни композитори.По това време артистичното име на Дювал се изписва  Franco Duval. Около 19-тата си година  Франк Дювал вече има завиден сценичен опит и от 1959 година той се съсредоточава в кинокариерата.Снима се в киното и телевизията. Изпълнява роли в мюзикъли. А в средата на 60-те опитва сам да продуцира късометражни филми. По същото време започва работа в телевизията и малко по малко се включва в създаването на саундтраци към ТВ предавания. Пише популярна и оркестрова музика.
                                                           *****
          Този период става преломен в живота на музиканта. В края на 70-те, в Германия една след друга започват да излизат негови плочи. В разгара на епохата на диското, когато всички си губят ума по ярките, агресивни танцови ритми, Дювал предлага нещо съвършено различно – фини и възвишени мелодии, по-мек, интимен тон. Създава свой стил.
                                                           *****
          Няколко композиции, представени в първите му албуми или прозвучали във филми, стават хитове. Най-известните от тях са: «Todesengel» («Angel оf Death»)-( 1979) г., «Angel оf Mine» - (1980), «Ways» - (1983).

           До края на 80-те той пише музика за четири филма и няколко ТВ сериала. Паралелно продолжава да работи и над «сапунената» «Derrick», донесла му известност.
          Солови творби на Франк Дювал - песни и инструментална музика - излизат в Германия и Европа почти всяка година, редуващи се с колекции от песни, написани за киното и телевизията: «Like а Cry» (1984), «For Lovers» (1985), «Bitte Lasst Die Blumen Lieben» (1986), «When You Were Mine» (1987), «Тouch My Soul» (1989).

          Соловите творби на Дювал са характерни със своя романтичен стил, изпълнени с плавни, нежни красиви мелодии, често достигащи до състояние на меланхолия и самота..
          В аранжировките си той често използва синтезатор, кани симфонични оркестри, записва изпълнения на живо с други музиканти, балансира между софт-рока и естетически красивите саундтраци.
«Неговите мелодии приличат на прекрасен сън. Те перфектно представят романтичната наслада и са способни да докоснат всеки», - пишат за музиката на Дювал германски критици..
*****
          Огромна роля в живота и творческата съдба на композитора има неговата съпруга Калина Малойер (Kalina Maloyer), родом от Словакия.
Художник и музикант, тя, по думите на Дювал, става неговата  «муза на вдъхновението и същевременно най-тежкият му критик».

          Тя често е гласът на песните, написани от Дювал, понякога пее в дует с него, също е автор на текстове. В неговия песенен каталог има красива песен «Kalina’s Melodie», посветена на съпругата му.

За първи път нейното име се появява в надписите на албума «I Could Fly Away», който излиза през1983 година. Калина Малойер е автор на текстовете на всички песни.. А музиката, продуцирането, аранжиментите, дори дирижирането на оркестъра са отговорности на Дювал..
                                                           *****
image

image

Нещо странно се носеше във въздуха
когато се събудих миналата нощ.

Особено проникваща светлина

и глас далечен ми
шептеше :
„Дай ми своята любов,

опитай да повярваш в чувствата,

дай ми любовта си,

опитай да повярвяш в мен.

Дай ми своята любов.

Времето има своята измеримост.

Това е вечността.

Ти ще намериш врата от стъкло и светлина.

Ти ще я отвориш

и ще напуснеш нощта.

Ти никога няма да се почувстваш сам.

Затова, дай ми своята любов.

Това ще е знак на извисяване

В ново измерение на живот.

Дай ми своята любов.”

Гласът странно и леко избледня

с идването на зората.....






Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. emi1ts - Благодаря мила Вили!
12.07.2015 08:40
Франк Дювал е типичен пример за многостранно надарена личност с амбицията да прояви максимално своите способности!Успява по един прекрасен начин да съчетае всичко това в нежните ,фини,прекрасни и романтични мелодии!Истинско удоволствие беше за мен да послушам твоя чудесен избор от неговата музика!
Приятен и усмихнат неделен ден!:)
цитирай
2. paciencia - Прекрасен постинг, Вили!
12.07.2015 19:22
Винаги ми е харесвала музиката му, но не знаех нищо за него. Благодаря ти, а клипът, който е на аутоплей е уникален, съчетаващ любима музика и незабравим филм. С удоволствие прочетох и изслушах!
цитирай
3. megg - Здравей
20.07.2015 22:58
и благодаря, мила Вили, за споделеното! За мен беше удоволствие да послушам, да прочета!
Поздрав и пожелания за много красиви дни! :)
цитирай
4. vilish - Аз ви благодаря!!!
21.07.2015 00:33
Еми, Вася, Мег !
Благодарна съм за вашето приятелство! (bow)
Виртуалният свят често е по-добро място от реалността ...
Необятно като възможност за "скриване" на истинските ни същности и едновременно благодатно пространство за свободна изява ...
След известен "престой" тук, някак естествено, всеки открива кътчето, в което му е най-уютно! :)
Светли, прекрасни, споделени дни!
Прегръщам ви!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vilish
Категория: Лични дневници
Прочетен: 763396
Постинги: 281
Коментари: 1679
Гласове: 4780
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930