Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2014 12:26 - Пътят ...
Автор: vilish Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4790 Коментари: 12 Гласове:
19

Последна промяна: 09.09.2014 13:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

В тежкото ни време, затънали в бездушие, безотговорност, липса на толерантност, лъжи, заблуди, корист, безчовечност, алчност, ... които УДАВИХА мечтите, надеждите и вярата ...

eдна ПРИКАЗКА ЗА ЩАСТИЕТО

      Както много от нашите съвременници, имало някога един човек, който тръгнал да търси щастието. Той знаел само, че то се намира там, където се докосват небето и Земята. Дълго пътувал. Пустините го изморили, острите кремъци на планините изранили нозете му. Оборил глава скиталецът и се замислил, защото все не достигал там, където небето и Земята си подават ръка. Когато и последните сили го напуснали, дрипав и унил, оборил глава. Сълзи на горест и отчаяние мокрели лицето му. Изведнъж почувствал нечие присъствие. Повдигнал уморено очи и видял пред себе си старец, чийто благ поглед вливал бодрост и успокоение у него.
     - Защо скърбиш, синко? – попитал старецът.
     - Търсех щастието, страннико – отговорил скиталецът.
     - И къде го търсиш?
     - Там, където небето и Земята се допират, но те никъде не се срещат.
     - Небето навсякъде докосва Земята, синко, тя цяла плува в него и щастието е навсякъде, стига окото ти да не бъде сляпо да го види. Вглъби взор в себе си и виж, че то стои в тишината и те чака. Напусни прашните пътища и поеми пътя към самия себе си и ще видиш, че там, в светлата тишина на твоето аз, живеят заедно небето и Земята. Но преди това ела с мен. Аз ще ти помогна да стъпиш върху Пътя, който ще те отведе там. И словата, които чуеш, ще ти помогнат само ако ги изпълняваш.

     Скиталецът седнал при нозете му и се заслушал внимателно.
     - Четири са качествата, които трябва да придобиеш, сине: различаване, отсъствие на желание, добро поведение и любов.
     Първото качество е РАЗЛИЧАВАНЕ НА РЕАЛНОТО ОТ НЕРЕАЛНОТО. В света има само два вида хора – едни, които знаят, и други, които не знаят, и само това знание е важно.
Каква религия човек изповядва и към коя раса принадлежи, това са несъществени неща. Истинско същественото е знанието на Божия план за човека. Защото Бог има план и той се нарича еволюция.
     Между право и криво не е трудно да се направи избор, защото онези, които са пожелали да следват Пътя, вече са решили да се държат за правото. Но тялото и човекът са две различни неща и човешката воля не винаги е в съгласие с желанията на тялото. Ти не си нито физическото, нито астралното, нито умственото тяло. Всяко от тях претендира, че е “Аз”-ът, за да придобие това, което желае. Но ти трябва да ги познаваш всичките и да се самоосъзнаваш като техен господар.
     Не прави компромис между добро и зло. Ти трябва да вършиш добро, та каквото ще да става. И не бива да вършиш зло, та каквото ще да каже невежият. Изучи основно скритите закони на природата и живей съобразно тях, защото, сине, природата забавлява глупавите, умните учи, а на мъдрите разкрива тайните си.
     Второто качество, сине, е ОТСЪСТВИЕТО НА ЖЕЛАНИЕ. Различаването ти е показало вече, че много желаните от повечето хора неща като богатство, власт не са необходими. Когато това наистина се почувства, а не само да се казва с думи, всички желания за тях от само себе си ще изчезнат.
     Никога не желай да блестиш, да остроумничиш, не бъди и словоохотлив. Добре е малко да говориш или нищо да не казваш, ако не си уверен, че това, което искаш да кажеш, е истинно, добро и полезно.
     Друго желание, което строго трябва да задушаваш, е желанието да се бъркаш в чужди работи. Какво някой прави, казва или вярва, не е твоя работа и ти трябва да го оставиш свободен в мисли, думи и дела, докато не наврежда на друг.
     Шест са, сине, отличителните черти на ДОБРОТО ПОВЕДЕНИЕ:
     *Самообладание в мислите или контрол върху ума, така че мисълта ти винаги да бъде спокойна и ясна. Спокоен ум означава да посрещаш хладнокръвно и с мъжество изпитанията и трудностите. Контролирай мисълта си, не оставяй ума си празен, винаги пази в дъното на душата си благородни мисли, готови да изпъкнат в ума ти, щом той остане свободен.
     * Самообладание в делата. Ако мисълта ти е правилна, тя безпрепятствено ще се осъществи. И не забравяй, че истинска полза се принася на човечеството само тогава, когато мисълта се превръща в дело. Изпълнявай задълженията си и не се бъркай в работата на друг, освен с негово позволение. Бъди готов винаги да помогнеш, когато е необходимо, но без да се натрапваш.
     * Имай пълна толерантност към всички и се отнасяй със сърдечен интерес към вярванията на хора от други религии и идеи, с каквато сърдечност се отнасяш към своите едноверци. Защото и техните убеждения, както и твоите са път, който води към съвършенство. Но за да постигнеш тази пълна толерантност, първо трябва да се освободиш от всякакъв фанатизъм и предразсъдъци.
     * Бъди винаги жизнерадостен, сине. Каквато и да бъде твоята карма, понасяй я с търпение и благодари, че не е по-тежка.
     * Едноцелност означава, че нищо не трябва да те отбива дори за минута от Пътя, по който си тръгнал ...
     * Ти трябва да имаш доверие в себе си. Ти казваш, че познаваш себе си много добре. Ако така чувстваш, ти не се познаваш. Нямам предвид твоята външна обвивка, която често е попадала в тинята. Но ти си искра от Божествения пламък, която те прави силен, и няма нищо, което да не можеш да постигнеш, стига да го пожелаеш.
     От всички качества ЛЮБОВТА е най-важна, тъй като ако тя бъде достатъчно силна у човека, той ще придобие всички други, а без нея те не биха били достатъчни. В ежедневния живот значението й е двойно: първо, да внимаваш добре, за да не причиняваш вреда и страдание на никое живо същество; второ - във всеки благоприятен случай да помогнеш с нещо, когато можеш.
     Съществуват три гряха, които причиняват повече зло от всичко друго в света: одумване, жестокост и суеверие, защото те са престъпления против Любовта.
     А жестокостта е два вида: умишлена и неволна. Умишлената жестокост преднамерено причинява болка на друго живо същество. Това е най-големият от всички грехове - дело по-скоро на дявол, отколкото на човек. Всички хора се опитват да извинят своята грубост, казвайки, че това е редно, но едно престъпление не престава да бъде такова само затова, че мнозина го вършат. Който е вече в Пътя, той не живее за себе си, а за другите.
     Мъдростта, която те прави способен да помагаш, волята, която насочва Мъдростта, Любовта, която вдъхновява Волята - ето качествата, които ти трябва да придобиеш. Те са трите лица на Логоса и ти трябва да ги проявиш в света...
 

Историите,които ме научиха да живея

 Из рубриката на Мария Майсторова “Звездите за вас”

 





Гласувай:
19



1. tota - Пътят...
09.09.2014 14:34
може да бъде щастлив, ако ни владее мъдростта. Но тя за съжаление се придобива с житейския опит.
Вили, благодаря за приказката за щастието! Много мъдрост на едно в нея, стига да имаш волята да я познаеш и следваш.

Прекрасен клип!

Хубав ден, Вили!
цитирай
2. miaa - Поздравления, за хубавия постинг!
09.09.2014 15:02
Поздравления, за хубавия постинг!
цитирай
3. vilish - Благодаря, Ати!
09.09.2014 15:02
tota написа:
Пътят... може да бъде щастлив, ако ни владее мъдростта. Но тя за съжаление се придобива с житейския опит.
Вили, благодаря за приказката за щастието! Много мъдрост на едно в нея, стига да имаш волята да я познаеш и следваш.

Прекрасен клип!

Хубав ден, Вили!


Да познаем мъдростта, да завещаем духовни ценности на идващите след нас, да поискаме да бъдем добри и дадем път на надеждата! Дали е възможно?!

Хубав да бъде и твоят ден, мила!

цитирай
4. vilish - Благодаря, Мiaa!
09.09.2014 15:14
miaa написа:
Поздравления, за хубавия постинг!


Слънчев ден! :)
цитирай
5. emi1ts - Много
09.09.2014 16:34
поучителна приказка за живота!И от българска авторка!
"..ЛЮБОВТА е най-важна, тъй като ако тя бъде достатъчно силна у човека, той ще придобие всички други, "а без нея те не биха били достатъчни..."
Благодаря Вили, за чудесната приказка,даваща наистина ценни съвети как да намерим пътя до щастието си!
Хубав ден !
цитирай
6. vilish - Благодаря, Еми!
09.09.2014 17:00
emi1ts написа:
Много поучителна приказка за живота!И от българска авторка!
"..ЛЮБОВТА е най-важна, тъй като ако тя бъде достатъчно силна у човека, той ще придобие всички други, "а без нея те не биха били достатъчни..."
Благодаря Вили, за чудесната приказка,даваща наистина ценни съвети как да намерим пътя до щастието си!
Хубав ден !


Труден е Пътят но не невъзможен, а както се казва в клипчето : "Добротата все още е безплатна! "
Хубав остатък от деня и една топла, споделена вечер!:)

цитирай
7. stela50 - Да носиш добро, да раздаваш безрезервно - не е ли частица щастие...
09.09.2014 17:59
Хубава приказка, мъдра... Чудна музика...
...Мъдростта, която те прави способен да помагаш,
волята, която насочва Мъдростта,
Любовта, която вдъхновява Волята...
Благодаря за прекрасния постинг, Вили !
цитирай
8. vilish - Благодаря, Таня!
10.09.2014 18:26
stela50 написа:
Хубава приказка, мъдра... Чудна музика...
...Мъдростта, която те прави способен да помагаш,
волята, която насочва Мъдростта,
Любовта, която вдъхновява Волята...
Благодаря за прекрасния постинг, Вили !


"Да носиш добро, да раздаваш безрезервно - не е ли частица щастие..." Прекрасно написано и искрено!

Хубав ден, мила!
цитирай
9. distrelets - Приказката дълбоко ме развълнува,
12.09.2014 11:57
защото намирам сходство между състоянието на скиталеца и себе си, в един период от живота ми. Както и, че имаше човек, който ми помогна за да изляза от него. Вторачени в проблеми и нещастия, търсейки щастието не забелязваме, че то е навсякъде около нас. Ако нямаме очи и желание да го видим то ще остане скрито, неизживяно. Много хубава приказка и много вярна! Благодаря, Вили!

"Небето навсякъде докосва Земята, синко, тя цяла плува в него и щастието е навсякъде, стига окото ти да не бъде сляпо да го види. Вглъби взор в себе си и виж, че то стои в тишината и те чака. Напусни прашните пътища и поеми пътя към самия себе си и ще видиш, че там, в светлата тишина на твоето аз, живеят заедно небето и Земята."
цитирай
10. vilish - Благодаря за споделеното, Диди!
12.09.2014 17:04
distrelets написа:
Приказката дълбоко ме развълнува, защото намирам сходство между състоянието на скиталеца и себе си, в един период от живота ми. Както и, че имаше човек, който ми помогна за да изляза от него. Вторачени в проблеми и нещастия, търсейки щастието не забелязваме, че то е навсякъде около нас. Ако нямаме очи и желание да го видим то ще остане скрито, неизживяно. Много хубава приказка и много вярна! Благодаря, Вили!

"Небето навсякъде докосва Земята, синко, тя цяла плува в него и щастието е навсякъде, стига окото ти да не бъде сляпо да го види. Вглъби взор в себе си и виж, че то стои в тишината и те чака. Напусни прашните пътища и поеми пътя към самия себе си и ще видиш, че там, в светлата тишина на твоето аз, живеят заедно небето и Земята."


Подсе`ти ме за това : "В живота на всеки се появява такъв човек, след който се променяш завинаги. И изобщо не е важно дали времето, прекарано с него, е било безгранично щастие или безумна болка. Ти просто разбираш, че никога повече няма да си отново такъв, какъвто си бил, преди да се срещнете!"

Приятен остатък от деня и спокойна вечер, Диди! :)
цитирай
11. distrelets - Разбра ме.... благодаря!
12.09.2014 22:53
"Подсе`ти ме за това : "В живота на всеки се появява такъв човек, след който се променяш завинаги. И изобщо не е важно дали времето, прекарано с него, е било безгранично щастие или безумна болка. Ти просто разбираш, че никога повече няма да си отново такъв, какъвто си бил, преди да се срещнете!""
Усмивки и прегръдки !
цитирай
12. vilish - Прегръдка и от мен! :)
12.09.2014 23:10
distrelets написа:
Разбра ме.... благодаря! Подсе`ти ме за това : "В живота на всеки се появява такъв човек, след който се променяш завинаги. И изобщо не е важно дали времето, прекарано с него, е било безгранично щастие или безумна болка. Ти просто разбираш, че никога повече няма да си отново такъв, какъвто си бил, преди да се срещнете!""
Усмивки и прегръдки !

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vilish
Категория: Лични дневници
Прочетен: 760890
Постинги: 281
Коментари: 1679
Гласове: 4780
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031