Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2013 11:14 - Да са честити празнуващите днес!
Автор: vilish Категория: Лични дневници   
Прочетен: 380 Коментари: 0 Гласове:
2



На 17 януари честваме Антоновден

 

Именници са Антон, Антония — (старо римско родово име, означаващо „безценен, неоценим, който няма цена“), Анатолий, Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Доника, Дончо, Донка, Дона, Драгостина, Тончо, Тонка, Тонко, Тоня, Тони.

image

 

Св. Антоний Велики се родил около 251 г. в Среден Египет. Той бил дете на заможни и благочестиви родители. Бил на 20 години, когато починали родителите му. Те му оставили богатството си и грижата за по-малката му сестра. Нито ранната свобода, нито полученото наследство се оказали опасни за този младеж с вродена склонност към подвижничество. След като чул в храма думите на Спасителя към богатия момък: "Ако искаш да бъдеш съвършен, иди, продай имота си и раздай на сиромаси; и ще имаш съкровище на небето; па дойди и върви след Мене", (Мат. 19:21), св. Антоний раздал своето имущество. С остатъка от наследството той поверил сестра си на един девически дом и започнал подвижнически живот.

Още като юноша заживял аскетски живот. Не спял много нощи, не приемал храна с дни, убеден, че по този начин укрепва силата на духа си. На 35 години Свети Антоний преминал река Нил, за да заживее 20 години в пълно усамотение и мълчание, зазидан в постройка без вход и изход. Негов приятел идвал два пъти в годината, за да му пуска от покрива запас от хляб, без да види лицето му. В това състояние, след 12 години Свети Антоний постигнал душевен мир. Станал „старец" и отец на множество монаси. В околните планини изникнали манастири и отделни килии на пустинници. Понякога те се събирали при своя духовен баща и слушали мъдрите му беседи. Свети Антоний получил дара на чудотворството и на прозорливостта, лекувал болни и прогонвал бесове, карал изцерените да благодарят не на него, а на Бога. На 104 години Антоний влязал в открит диспут с еретици ариани и ги победил. Успехът му бил наречен "тържество на християнството".

Преподобни Антоний Велики преживял до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и сила. Почувствал близостта на своя край, той завещал да го погребат тайно, за да не узнаят людете за неговия гроб. Небесна радост озарила лицето му, когато дал последно благословение на двамата ученици, останали докрай при него. Той починал на 17 януари 356 година. 

По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена.

Според българската народна традиция Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и “синята пъпка”. На близки и познати за здраве се раздават специално омесени за празника содени питки, намазани със сметана, а една се оставя на тавана “за белята, за лелята”, както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.

В народните представи живеят двама братя близнаци, ковачите Андон и Атанас, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден (на 18 януари) са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари и на налбанти.




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vilish
Категория: Лични дневници
Прочетен: 760976
Постинги: 281
Коментари: 1679
Гласове: 4780
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031