Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2014 01:33 - „ Не забравяй да спреш, за да помиришеш розите”
Автор: vilish Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2344 Коментари: 10 Гласове:
10

Последна промяна: 21.06.2014 02:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 image

Използвай мига за да видиш  

             Всички сме чували израза: „ Не забравяй да спреш, за да помиришеш розите”. Но колко пъти се е случвало да отделим време от нашия трескав и забързан живот, за да обърнем внимание на света около нас? Твърде често сме подвластни на претрупаните си програми, обсебени сме от мисълта за следващата делова среща, за движението по пътищата или за живота изобщо, без дори и през ум да ни мине, че наоколо има и други хора.
           Аз съм не по-малко виновен от останалите, приемайки света по този начин, особено когато карам по задръстените калифорнийски улици. Наскоро станах свидетел на една случка, която ми показа как, потънал в моя малък свят, съм загубил реална представа за заобикалящата ме действителност.

           Отивах на делова среща и, както винаги, обмислях какво да кажа. Стигнах до едно много натоварено кръстовище, където светофарът току що бе светнал червено. „Нищо, помислих си, ще хвана следващото зелено, ако мина напред в колоната”.

           Мисълта и колата ми бяха на автопилот, готови за тръгване, когато изведнъж пред очите ми се разкри невероятна гледка. Млада двойка, и двамата слепи, пресичаха кръстовището ръка за ръка сред летящите коли. Мъжът бе хванал ръката на малко момченце, а жената притискаше бебе до гърдите си. Държаха протегнати напред бели бастуни, с помощта на които търсеха ориентири, за да успеят да пресекат кръстовището.
 
           Отначало се развълнувах. Те бяха жертва на едно от най-страшните нещастия – слепотата. Не е ли ужасно да си сляп, казах си. Мислите ми бяха прекъснати отново, защото осъзнах, че те не пресичаха на пешеходната пътека, а се движеха диагонално, право към средата на кръстовището. Без да си дават сметка за опасността, в която се намираха, те вървяха право срещу колоната от автомобили. Изплаших се за тях, защото не знаех дали другите шофьори разбираха какво става.

           Понеже стоях отпред на колоната, пред очите ми се разкри нещо невероятно. Всички коли спряха едновременно. Не чух скърцане на спирачки, нито звук от клаксон. Никой не изкрещя : „Махнете се от пътя!”. Всичко сякаш застина. В този момент времето кото че ли спря заради това семейство.

           Изумен, аз оглеждах колите около мен, за да се уверя, че всички виждаме едно и също нещо. Вниманието ни бе съсредоточено върху пресичащите.

           Изведнъж шофьорът вдясно от мен подаде глава от прозореца и извика :
 
            - Вървете надясно!

Последваха го и други хора, които повтаряха :

          - Вървете надясно!

          Двойката продължи да почуква с бастуните си и промени посоката, следвайки указанията. Като се довериха на своите бастуни и на напътствията на загрижените хора, те успяха да достигнат до отсрещния тротоар.  Едно нещо ме потресе, когато ги видях в безопасност – те все още бяха ръка за ръка.

          Бях изненадан от безизразните им лица и предположих, че нямат представа какво всъщност беше станало около тях. От устата на всички хора, спрели на кръстовището, се изтръгнаха въздишки на облекчение.

          Докато оглеждах колите около мен, шофьорът отдясно промълви : 
         - Господи, видяхте ли това? – а от другата страна чух :

          - Не мога да повярвам! 

Мисля, че всички бяхме дълбоко потресени от онова, на което бяхме станали свидетели. Бяхме се откъснали от собствените си проблеми, за да помогнем на четири човешки същества, изпаднали в беда.

Често пъти след това си припомнях този случай, защото той ме научи на много неща. Едно от тях е : „Поспри, за да помиришеш розите” ( нещо, което преди бях правил много рядко). Спри, огледай се и наистина виж какво става пред теб в този момент. Направи го и ще осъзнаеш, че този момент съдържа всичко, нещо повече, това е мигът, от който се нуждаеш, за да разбереш живота. 

            Вторият урок, който научих, бе, че целите, които си поставяме, могат да бъдат постигнати чрез увереност в себе си и доверие в околните, въпреки привидно непреодолимите препятствия.

Целта на сляпата двойка бе единствено да достигне другия тротоар невредима. Препятствието пред тях бяха осемте колони коли, насочили се право към малката групичка. Без паника или колебание обаче, те вървяха напред, докато не постигнаха целта си.

Ние също трябва да преследваме целите си, като не обръщаме внимание на пречките, които могат да се появят на пътя ни. Трябва да вярваме в интуицията си и да приемаме помощта на останалите, които може би са по-проницателни от нас. 

И накрая, научих се наистина да приемам зрението си като скъпоценен дар, а не като даденост, както до този момент. Замисляли ли сте се колко различен би бил животът без зрение? Опитайте се да си представите за миг как вървите през натоварено кръстовище, без да можете да виждате! Колко често забравяме малките, но забележителни дарове, на които се радваме в живота си.

Когато потеглих от онова кръстовище, възгледите ми за живота и отношението към околните се бяха променили. Тогава взех решение да обръщам внимание на живота, докато се занимавам с всекидневните си задължения и да ползвам пълноценно даденото ми от Бога, за да помогна на другите да не се чувстват така ощетени от съдбата.

Направете нещо добро за себе си : намалете скоростта и отделете време , за да видите какво точно става край вас. Използвайте мига, за да го разберете точно сега и още на мястото, където се намирате. Може би пропускате нещо прекрасно.

Дж. Майкъл Томас , „Пилешка супа за душата”

image 

 

             

 





Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. megg - " увереност в себе си и доверие в околните "
21.06.2014 10:08
И да уловиш живота, многоликия свят, себе си в ближния... точно сега, в този миг безкрай, в който си даваш сметка, по - скоро, когато уловиш със сърцето, което нашепва, че това Сега ти е дар и всичко е в теб, за теб... да се зарадваш на красотата и доброто, да ги сториш...
Поздрав, Вили, желая ти хубаво лято, леко да е за всички ни! :)
цитирай
2. vilish - " ... да се зарадваш на красотата и доброто, да ги сториш..."
21.06.2014 11:45
megg написа:
" увереност в себе си и доверие в околните " ... И да уловиш живота, многоликия свят, себе си в ближния... точно сега, в този миг безкрай, в който си даваш сметка, по - скоро, когато уловиш със сърцето, което нашепва, че това Сега ти е дар и всичко е в теб, за теб... да се зарадваш на красотата и доброто, да ги сториш...
Поздрав, Вили, желая ти хубаво лято, леко да е за всички ни! :)


Прекрасно пожелание, Мegg, за красотата и доброто. Представяш ли си какъв би бил животът ни, ако по-често се замисляхме за това ... !? И как ни е необходимо днес, когато и природата ни поставя пред изпитания ...

Сърдечен поздрав и за теб, мила! Хубав ден и слънчево лято!!! :-)
цитирай
3. mt46 - Привет!...
21.06.2014 14:00
Добри послания...
Лек ден и успешен път!...
цитирай
4. vilish - Привет, Марине!
21.06.2014 14:48
mt46 написа:
Добри послания...
Лек ден и успешен път!...


Заслужава си да поспрем и уловим мига ... за себе си и за околните!
Хубав ден! Усмивки!
цитирай
5. precoria - Забързани сме за тревогите на др...
21.06.2014 16:34
Забързани сме за тревогите на другите, би трябвало да оставяме повече споделени мигове зад себе си доколкото зависи от нас.Да има подвизи в името на другия...
Поздрави!
цитирай
6. emi1ts - Използвайте мига, за да го разберете точно сега...
21.06.2014 18:48
Благодаря за спoделянето vilish!Много зареждащо за душата,че има такива хора!
Aз успях да уловя един миг,благодарение на теб:)
Поздрави!Приятна вечер мила vilish:)
цитирай
7. mileidi - Поспрях и помирисах розите. . . и ...
21.06.2014 21:04
Поспрях и помирисах розите ... и една сълза без да ме попита топло ме погали ! Благодаря, vilish !
цитирай
8. flymore - Вили, благодаря за стойностното!
22.06.2014 08:05
Пожелавам ти да се радваш на скъпоченния дар - зрението!
Прегръдка, миличка!:)<3
цитирай
9. shveik5 - Хубаво е не само да гледаме, а и да виждаме.
02.07.2014 22:17

Защото може човек и да е сляп, но да вижда повече от много зрящи! Аплодисменти за постинга!
цитирай
10. vilish - БЛАГОДАРЯ от сърце!
02.07.2014 23:59
Рrecoria
Еmi1ts
Мileidi
Flymore
Shveik5
Поспряхте с мен! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vilish
Категория: Лични дневници
Прочетен: 761059
Постинги: 281
Коментари: 1679
Гласове: 4780
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031