Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2014 20:24 - Велика събота
Автор: vilish Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1880 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Матей 28

 
"Денят след съботата беше първият ден от седмицата и на зазоряване Мария Магдалина и другата Мария отидоха да видят гробницата. В този момент стана много силно земетресение. Един Господен ангел слезе от небето, отиде до гробницата, отмести камъка от входа и седна върху него. Ангелът блестеше ярко като светкавица, а дрехите му бяха бели като сняг. Войниците, които пазеха гробницата, толкова се изплашиха от него, че се разтрепериха и заприличаха на мъртъвци.
Ангелът каза на жените: "Вие не се страхувайте! Зная, че търсите Иисус, който беше разпънат на кръст. Но той не е тук, а възкръсна, както беше казал. Елате да видите мястото, където лежеше тялото му. После бързо идете и кажете на учениците му: "Той е възкръснал от мъртвите и сега отива в Галилея преди вас. Там ще го видите." Това дойдох да ви кажа."


image

Жените – изплашени, но и изпълнени с голяма радост – бързо се отдалечиха от гробницата и се завтекоха да кажат на учениците му. И изведнъж по пътя ги срещна Иисус и каза: „Здравейте!“
Те се приближиха до него, обгърнаха нозете му и му се поклониха.
Тогава Иисус им каза: „Не се страхувайте! Идете и кажете на учениците ми 
да отидат в Галилея. Там ще ме видят.“

Единадесетте ученика отидоха в Галилея и се качиха на хълма, на който Иисус им беше казал да отидат. Там го видяха и му се поклониха, но някои от тях не повярваха, че това наистина е той.
Тогава Иисус се приближи до тях и каза: "Дадена ми е цялата власт в небето и на земята. Затова идете при всички народи и ги направете мои ученици, като ги кръщавате 
в името на Отца и Сина, и Святия Дух. Учете ги да изпълняват всичко, което съм ви заповядал.
И помнете: аз ще бъда винаги с вас до края на света."


********************************************

За православните Великден идва с чудо. Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо. Подготовката за слизането на огъня започва в събота сутрин. Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени. По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват. Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие. Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с "Христос Воскресе"!


image





Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ivoki - БРАВО ЗА ХУБАВИЯТ ПОСТИНГ !
19.04.2014 21:02
БРАВО ЗА ХУБАВИЯТ ПОСТИНГ !
цитирай
2. vilish - БЛАГОДАРЯ!
20.04.2014 14:26
ivoki написа:
БРАВО ЗА ХУБАВИЯТ ПОСТИНГ !


ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
За нови надежди и мисли за ценностите и смисъла в дните ни ...

Светли празнични дни !!!
цитирай
3. sestra - Воистина Воскресе!
23.04.2014 09:39
Силен постинг наистина.
цитирай
4. vilish - Благодаря, sestra!
23.04.2014 10:15
sestra написа:
Силен постинг наистина.


В Светлата седмица ти пожелавам мир, светлина и усмивки! :-)

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vilish
Категория: Лични дневници
Прочетен: 761041
Постинги: 281
Коментари: 1679
Гласове: 4780
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031