Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2017 16:32 - За грамотността на сърцето
Автор: vilish Категория: Други   
Прочетен: 981 Коментари: 6 Гласове:
16

Последна промяна: 06.09.2017 02:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Спрем ли да се учудваме на света - чудото изчезва 
image
Слово на писателя Георги Господинов
пред випуск 2016, Американски колеж, гр. София
    
    "Скъпи ученици от випуск 2016, Вие сте в центъра на този ден, а тайно ще кажа - и в центъра на този век.
     Благодаря ви за вълнението, че съм с вас. Вълнувам се, а надявам се, че и вие, въздухът между нас е пълен с вълнение и това е прекрасно. Преди да е изчезнало, нека ви кажа на ухо: запомнете това вълнение, крийте го в джобовете си, хванете го в шепи и никога не се разделяйте с него през всичките години, които следват отсега нататък. Ако един ден усетите, че не се вълнувате, веднага си спомнете този следобед. Спомнете си го спешно, като Бърза помощ. Човек не бива и не може да живее без вълнение.
     Поканен съм тук да кажа няколко думи само защото съм малко по-голям и съм написал няколко книги, които, кой знае как, са развълнували известен брой хора. Предполага се, че всички, които говорят от това място, знаят повече за света и живота и могат да споделят това знание с лекота, така както някой продава марули и краставици на пазара.
     Нека кажа още в началото - не знам повече за живота от вас.
     И с времето разбирам, че онова, което съм знаел като малък и вече съм забравил, е било същинско знание, знание през сърцето. Цял живот после, през книгите и опита с другите хора, ние всъщност се мъчим да стигнем до изгубеното знание на детството.
     И все пак ще се опитам да изброя няколко важни според мен, крехки и неуловими неща, които през годините съм отсявал като песъчинки. Ако ви свършат работа на първо време, ще бъда щастлив. За вълнението - вече казахме. Разгаряйте го, грижете се за него, вземайте си по малко винаги когато ви стане студено.
     Любопитството към света и към другия до нас е също от тези златни песъчинки, които лесно се губят, а са толкова важни. И също са свързани с вълнението. Казано просто - не спирайте да се учудвате. Неслучайно думите "чудо" и "учудване" на български имат общ корен. Спрем ли да се учудваме на света - чудото изчезва.
     Има още нещо, трето, което на мен ми се струва важно - емпатия към другия, съпреживяване, съчувствие. Толкова е просто и толкова важно. Сигуран съм, че някои от вас тук ще се насълзят, ако видят плачещ човек, ще изпитат болка, ако узнаят за болката на приятел, ще погалят уплашено дете.                                           
Това е една особена грамотност на сърцето.
      Днес вие ще получите своите дипломи за завършване. Вътре ще пише колко сте добри или не сте добри по литература, математика, физика, история, химия... Но има и едни други, невидими дипломи. За тях вълнението, любопитството и съчувствието към другия, тази грамотност на сърцето, ще бъдат важни. Никой няма да ви изпитва. Никой няма да ви ги преподава специално. Никой освен животът. Искам да кажа, че истинското учене започва сега. И нямам предвид университетите, където ще отидете от есента.
     Много от нещата, които научих за света, научих от книгите. Преди време писах, че четящият човек е красив. Дори когато имаш сенки под очите от четене, това е още по-красиво. Става дума, разбира се, за онова възвишено разбиране на красотата, която е не само естетика, а и етика, смисъл.
     Ще кажа пак - четете, минете красиво и смислено през целия си живот.
     Четях безразборно като по-млад и в това има известно очарование. Човек не знае коя книга ще се окаже в точния момент лична за него. Може би ще останат 10-15 книги, които ще са важни за нас, но докато ги открием, ще трябва да преровим много библиотеки. Четете - подредено или безразборно. Четете, когато сте уплашени или спокойни. Когато сте изоставени или вие изоставяте някого - и в двата случая болката е голяма. Думите могат да утешават. Могат и да нараняват, разбира се.
 
                          image  
     
     Не се страхувайте да бъдете разколебани, несигурни, да опитате вкуса на т
ъгата понякога. Човек е направен и от такива неща.
     Потопени сме в култура на успеха, която ни кара непрекъснато да показваме сила, увереност, да бързаме и да печелим.
     Ще призная, че едни от най-важните събития в моя живот са онези, които така и не са се случили. Неслучилите се неща, както неслучилите се любови понякога траят по-дълго и са извор на друго знание.
     Провалял съм се много пъти и сега си давам сметка колко истински нормален съм бил то
чно в тези моменти. Човек има право на провал. Особено когато е млад и нещата са поправими. Това е част от капитала на младостта, ползвайте го добре. Искам да кажа - опитвайте, опитвайте сега. Томас Елиът, един от най-любимите ми поети, казва : "За нас е само да направим опит, останалото не е наша работа".
     Имам няколко любими автори, които обичам да си препрочитам все едно вземам лъжица ягодово сладко от скрито бурканче.Няма да ги изброявам. Вие ще си ги откриете. Но ето един от тях, когото от сърце препоръчвам, казва се Хорхе Луис Борхес, сигурен съм, че го знаете. Той разказва как веднъж бил в пустинята с приятели. Хрумнало му нещо, навел се, взел шепа пясък, направил няколко крачки по-нататък, отворил шепата и пуснал пясъка. Когато го попитали какво прави, отвърнал просто: променям пустинята. 
     Защо разказвам тук тази история? З
ащото ще ви се налага да променяте пустини. И защото промяната на пустини може да започне с една шепа пясък и няколко крачки.
     И ето как човек се изкушава - като казах пустиня, още една кратка притча. За бедуините, които, като пресичали пустинята, спирали често не защото камилите били уморени ( камилите са издръжливи същества, както знаем). Бедуините правели чести почивки, за да дадат възможност на душите си да ги настигнат. Те знаели, че душата има своя скорост, малко по-бавна е и човек трябва да я изчаква, за да не се изгубят един друг.
     Това искам да ви кажа накрая - когато пътувате и променяте пустинята, дайте си време понякога да спрете, да отворите книга или просто да стоите в един следобед и да съзерцавате нещо, да си мислите нещо или просто да се отнесете, както казваме тук.
     Дайте време на душата си да ви настиг
не.
     Скъпи зрелостници, какво друго мога да ви кажа в този късен следобед, освен да пожелая на всички нас тук наистина да запазим вълнението си от този кратък миг, в който сме заедно. Вълнуващите моменти не са безкрайно много в живота. Да запомним облаците в тази минута, небето, светлината на следобеда и тишината между думите. Да, тази тишина.
     Казаха ми, че словото трябва да трае между 7 и 10 минути. Обещах да е 8 минути и 19 секунди. Знаете ли какво се случва за 8 минути и 19 секунди? Това е времето, в което пътува светлината за да стигне от Слънцето да Земята. И ако един ден, не дай Боже, Слънцето спре, ние ще имаме отпуснати цели 8 минути и 19 секунди, в които светлината още пътува. Цели 8 минути и 19 секунди за най-важните неща. И е добре да знаем кои са те. 
     Благодаря ви, че за 8 минути от живота си бяхме заедно!"

       image

Гласувай:
16
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. flymore - Мъдро...
10.06.2017 16:14
Препрочитах го...Нахлуха мили спомени от завършването ми...Минаха години, а като че ли вчера беше...Носталгия, какво да се прави!..
Благодаря ти, Вили! Прекрасен материал!!!
Прегръдки за всички!<3
цитирай
2. vilish - Благодаря, мила Флай!
10.06.2017 21:55
flymore написа:
Мъдро ... Препрочитах го...Нахлуха мили спомени от завършването ми...Минаха години, а като че ли вчера беше...Носталгия, какво да се прави!..
Благодаря ти, Вили! Прекрасен материал!!!
Прегръдки за всички!<3

За посещението, споделеното и добрите пожелания. <3
И при мен се поспря Носталгията.
Харесах и посланията, валидни за житейския ни път ... чак до края.
"Не се страхувайте да бъдете разколебани, несигурни, да опитате вкуса на тъгата понякога. Човек е направен и от такива неща."
"Дайте време на душата си да ви настигне."
"И защото промяната на пустини може да започне с една шепа пясък и няколко крачки."
Може би никога не е късно за още една крачка по път в непозната посока.
Прегръдки!
Хубава вечер!
цитирай
3. donchevav - Чудесно слово! Изчетох на един д...
20.06.2017 00:51
Чудесно слово! Изчетох на един дъх!
Грамотността на сърцето, вечното и неизменно учудване от света, силата и трайността на неслучилите се неща - това са само част от силните и мъдри послания към младите хора! Благодаря ти за удоволствието да прочета, мила Вили! Прегръдка!
цитирай
4. vilish - Развълнува ме и споделих ...
23.06.2017 00:54
donchevav написа:
Чудесно слово! Изчетох на един дъх!
Грамотността на сърцето, вечното и неизменно учудване от света, силата и трайността на неслучилите се неща - това са само част от силните и мъдри послания към младите хора! Благодаря ти за удоволствието да прочета, мила Вили! Прегръдка!


Благодаря, Вени!
Прегръдка и от мен! :)
цитирай
5. cerise - Да,
23.06.2017 01:01
много е хубаво, има толкова важни неща казани в това слово ... Благодаря!
цитирай
6. stela50 - Прочетох с вълнение... за втори път...
24.06.2017 17:37
Чудесно слово !
Благодаря, Вили !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vilish
Категория: Лични дневници
Прочетен: 425281
Постинги: 281
Коментари: 1679
Гласове: 4662
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31